Ställ din fråga

Kontakta oss

Nedan svarar vi emellertid på de frågor som är mest förekommande från våra kunder.

Hur skickar jag in mitt test? När kommer mitt test-kit?
När beställningen genomförs från webbsidan så skickas instruktioner per mail tillsammans med ditt kvitto (det skickas alltså inte ut något test-kit eller liknande från oss). Ta därefter 4-5 hårstrån, lägg i ett kuvert, frankera och fyll i en blankett som man hittar här.
Kan ni se om mitt test är mottaget?
Vi kontrollerar inte om hårprover har kommit till labbet (vi har ingen sådan automatisk avläsning) utan vi återkopplar resultaten på ditt prov först då analysen är genomförd.
När kommer mitt resultat?
Normalt levereras rapporterna inom 15 arbetsdagar från dess att vi fått ert hårprov (dvs. ej från beställningsdagen). Har du inte fått något efter dessa dagar, kontrollera gärna spam-filtret då vi har märkt att ett flertal av våra rapporter dessvärre fastnar där (ibland även på servernivå). Annars, vänligen skriv nedan så hjälper vi dig!
Jag är allergisk mot [katt/hund/nötter/osv], varför syns in det på min rapport?
En Intolerans är när kroppen reagerar negativt när den utsätts för vissa ämnen en s.k. överkänslighet eller intolerans. Detta bör inte förväxlas med en allergi, vilket är en mer allvarlig reaktion och tenderar att vara livslångt.

Överkänslighet kan uppstå på grund av ett antal skäl, de två vanligaste är:

 • Kroppen saknar de nödvändiga matsmältningsenzymer(na) för viss mat och kan därför inte smälta ämnet ordentligt eller effektivt uppta näringsämnen från det
 • Många symtom är resultatet av en överkänslighet för ett specifikt ämne. En känslighet kan uppstå från överkonsumtion eller överexponering för ett ämne

Det är en stor skillnad mellan att vara allergisk, intolerant eller överkänslig mot ett ämne. Men symptomen liknar ofta varandra och för den som blir dålig av det man har ätit, kan det kännas lika illa. Vi testar för icke-IgG och IgE allergier, oftare benämnt som intoleranser och vi redovisar endast utslag över 85%. En intolerans kan gå över, men en allergi har man (oftast) för livet.

Det är alltså inte självklart att ett vanligt allergiblodprov/pricktest och ett intoleranstest visar samma resultat. Rådfråga alltid din läkare om du är osäker.

Jag fick utslag på [ost/smör/xyz], men ej på mjölk, bör jag då undvika alla mjölkprodukter?

Rent övergripande så är varje ämne unikt i sin sammansättning, varför varje ämne testas separat. Får man t.ex. “mjölk” på sitt resultat, bör man försöka att utesluta samtliga mejeriprodukter för att se om kroppen svarar positivt.  Testet testar mot flertalet mejeriprodukter med mjölk i (t.ex.smör, ost), och får man t.ex. många utslag på dessa i sitt resultat bör man nog utesluta samtliga. Man får testa sig fram baserat på svaret som är unikt för just er.

Jag fick utslag på [vete/råg/xyz], men ej på gluten, bör jag då undvika alla glutenprodukter?

Varje ämne unikt i sin sammansättning, varför varje ämne testas separat. Får man t.ex. “gluten” på sitt resultat, bör man försöka att utesluta samtliga produkter med gluten i, för att se om kroppen svarar positivt.  Testet testar mot flertalet produkter innehållande gluten, och får man t.ex. många utslag på dessa i sitt resultat bör man troligen utesluta samtliga. Man får testa sig fram baserat på svaret som är unikt för just er.

Kan man få samtliga värden, utslag på rapporten, även de som inte uppnår 85%?

Tyvärr finns det inget systemstöd för detta ännu, men något vi arbetar tillsammans med labbet på att ta fram då det är en efterfrågad produkt.

Har du specifika frågor kring ditt prov?
Skicka dina frågor nedan, så återkommer vi inom kort.
Se svaret på fler vanliga frågor och svar nederst å sidan (länk).

Öppettider

Måndag – Fredag: 09 – 15

Vi svarar på mail alla vardagar mellan 9-15.


  Mer information

  Här kan du ställa frågor inför beställning, veta mer om våra produkt, eller få hjälp att tolka svaren från ditt redan beställda test.

  Vi försöker alltid att besvara din fråga inom 24 timmar på vardagar!Öppettider 9-16 vardagar.

  För att hålla våra kostnader nere och för att kunna erbjuda bra tjänster till låga priser så jobbar vi så mycket som möjligt digitalt.

  Det går även bra att skicka e-post direkt till kontakt@intoleranstest.se.

  FAQ – Vanliga frågor

  Hur tar jag ett hårprov?
  Det säkraste sättet att ta ett hårprov är att be någon annan hjälpa dig. Borsta först håret uppåt för att ta fram hårroten och området på baksidan av huvudet, håll sedan en liten mängd hår mellan fingret och tummen, klipp sedan håret så nära hårbotten som möjligt (utan att dra fram något blod). Om du inte har någon som kan hjälpa dig, kan du med hjälp av en spegel hjälpa till för att undvika att skada dig.
  Hur mycket hår behöver jag ge?
  Endast en liten mängd – 5 enskilda hårstrån. Vi kräver inte klumpar av hår.
  Funkar testet även om jag inte har hår på huvudet?
  Vi kan testa på alla typer av hår, och det behöver inte komma från huvudet. Skicka med 4-5 hårstrån.
  Vad gör jag med testresultatet?
  För att öka din livskvalitet bör du helt exkludera de ämnen din kropp är intolerant mot under en period av 4-6 veckor. Under denna tid får kroppen under lugn och ro möjlighet att reparera sig själv. Därefter kan du antingen ta ett nytt test, för att försäkra sig om att kroppen är “redo”, eller successivt och i liten dos återinföra ämnena för att se om det blir någon reaktion.

  När det gäller näringsämnena, som du eventuellt har brist på, rekommenderar vi att ni följer våra matråd och tillser att kroppen får de näringsämnena som den behöver (alternativt med kosttillskott).

  Kan barn utföra testet?
  Tyvärr rekommenderar vi inte testet till någon under 5 år. Anledningen till detta är att barn under denna ålder inte har byggt upp sina toleransnivåer, och detta kan ge falska utslag i deras resultat.
  Mitt hår är färgat, kommer detta att påverka resultatet?
  Nej, testet klargörs genom en sammansättning av hårprovet, så färgningen på håret har ingen effekt på resultatet.
  Vad ingår i mitt test?
  Dina testresultat inkluderar alla ämnen som har visat en allergi på 85% och uppåt. Efter att ha utfört tusentals tester vet vi att 85% är den punkt där symtom börjar utvecklas till en allergi/intolerans.
  Hur är era tester jämfört med blodprov?
  Förutom att vara mindre invasiva och betydligt billigare, har vi kommit fram till att våra tester är lika korrekta som ett blodprov (99,6%). Med blodprov, kan din sista måltid påverka resultaten, men med ett hårprov så lagras informationen under en längre period och speglar över en större tidsram.
  Vad är skillnaden mellan allergi, överkänslighet och intolerans?
  Det är ganska stor skillnad mellan att vara allergisk, intolerant eller överkänslig mot ett ämne. Men symptomen liknar ofta varandra och för den som blir dålig av det man har ätit, kan det kännas lika illa. Kärt barn har många namn helt enkelt. I våra test besvarar vi vilka intoleranser du har, dvs vilka ingredienser som bör undvikas. En intolerans kan gå över, men en allergi har man för livet.
  Kan ni utföra testet på djur?
  Enligt veterinärerna, kan djur, speciellt hundar, drabbas av kraftig allergi. Efter förfrågningar från flera veterinärer (och djurägare) har vi utformat ett test speciellt för hundar och katter. Du kan beställa testet på normalt sätt.
  Vart behandlas testerna?
  För närvarande bearbetas testerna i vår testanläggning i Storbritannien. Vi funderar även på att öppna ett Center i USA. När hårprovet har tagits emot vid vårt testanläggning får du dina resultat inom 15 arbetsdagar.
  Hur beställer jag ett intoleranstest från er?
  Tester beställs enklast via vår hemsida. Om du har några frågor tveka inte att kontakta oss per e-post.