Födoämnesallergi

Skillnad mellan allergi och intolerans

Orden allergi och intolerans används ibland felaktigt som synonymer. I själva verket är de olika saker, men gemensamt är att symtomen ofta är likartade och att kroppen på ett eller annat sätt inte kan hantera ett visst ämne på ett korrekt sätt. Både allergi och intolerans kan testas på ditt hår genom ett självtest.

I denna artikel går vi igenom:

Vad är allergi mot mat

Allergi mot exempelvis mat innebär att kroppen producerar antikroppar mot ett eller flera födoämnen. Av någon anledning tolkar kroppen ämnet som skadligt (även om det inte är det), vilket resulterar i att kroppen genom antikroppar försöker skydda kroppen. Det i sin tur skapar allergiska reaktioner. Varför allergier mot mat och andra ämnen uppkommer är inte helt fastställt i forskningen, men risken att bli allergisk tycks vara större om föräldrarna också är allergiska.

Allergitest på barn som visar positivt på vissa ämnen brukar även visa positivt även i högre ålder. Känsligheten kan försvinna eller bli bättre med tiden, men barn som effektivt undviker det allergiframkallande ämnet kan tyvärr utveckla allergier mot andra ämnen.

Matintolerans och matallergi

Skillnaden mellan matallergi och matintolerans är att vid intolerans så saknar kroppen det protein som krävs för att bryta ned ämnet, vilket kan skapa liknande symtom som de som uppkommer vid matallergi

Intoleranser och allergier mot viss mat är utbrett i Sverige. Allergi mot mat och födoämnen som mjölk, ägg, nötter, fröer, fisk, skaldjur, soja och vete är bland de vanligaste allergiframkallande ämnena. Självtest för allergi och intolerans blir allt vanligare i takt med att forskning och teknik blir mer precis, samtidigt som pålitligheten ökar. Allergitest kan utföras med hjälp av till exempel hår eller blodprover.

Matallergi symtom

Symtomen för matallergi och matintolerans kan som sagt i många fall vara likartade. Några gemensamma symtom är:

  • Magsmärtor eller gasig mage
  • Diarré
  • Utslag och eksem

Allergiska reaktioner kan uppstå runt munnen, i magen och tarmarna, och på huden. Matintolerans brukar ofta visa sig i problem med magen, tarmar och avföring.

Huruvida du är allergisk eller överkänslig/intolerant mot mat är svårt att avgöra själv. Det är viktigt att få korrekt diagnos och behandling, och vi rekommenderar därför alltid att uppsöka läkare eller vårdcentral om du är det minsta osäker.

Allergitest hår

Det finns flera sätt att testa om du är allergisk eller inte. Pricktest på huden eller blodprov är de vanligaste metoderna på vårdcentraler. Självtest för allergi kan också använda hår för att undersöka vilka ämnen du är allergisk eller intolerant mot.

Självtester för allergi är utformade för att enkelt kunna utföras hemifrån och kan täcka allt från födoämnen till tungmetaller. Vissa erbjuder också kostguider eller andra extratjänster. För dig som vill se vilka ämnen som tenderar att orsaka problem i din kropp, kan ett allergitest eller intoleranstest på hår vara ett bra första steg. Eftersom allergitest på hår endast kräver ett par hårstrån är det i princip en helt icke-invasiv procedur. Har du allvarliga problem som påverkar ditt arbete och/eller vardag rekommenderar vi att testa dig på en vårdcentral.

Allergitest och intoleranstest på hår har en likartad process för dig. I båda fallen skickar du iväg ett antal hårstrån till ett labb som sedan analyserar historiken som finns i håret. Sedan får du ett resultat hemskickat till brevlådan eller till din e-post efter några veckor.

Fråga mig om kost eller hälsa

kontakt

Funderar du på något kring din hälsa, kost eller om våra test? Ställ din fråga här.

Läs även:

Intoleranstest på hår – hur fungerar det?

Intoleranstest på hår – hur fungerar det?

Att göra justeringar i dieten kan ge mirakulösa effekter på din kropp och ditt välbefinnande, det är det inget tvivel om. Men det är svårt att anpassa kosten utan någon grund. Ett intoleranstest är en bra start eftersom det visar vilka ämnen du potentiellt kan vara...

Hårmineralanalysens vara och icke vara

Hårmineralanalysens vara och icke vara

En hårmineralanalys kan utföras i olika syften och på olika platser. Vår hårmineralanalys utförs helt och hållet online hemifrån, men det finns också kliniker i Stockholm och övriga Sverige som utför analyser av hår. Gemensamt för i princip alla dessa analyser och...

Hårmineralanalys och bioresonansterapi

Hårmineralanalys och bioresonansterapi

Hårmineralanalys är till viss del relaterat till begreppet bioresonansterapi (engelska: bioresonance therapy). Bioresonans använder sig av elektromagnetiska vågor och mönster för att upptäcka och rätta till fysiologiska störningar. Elektromagnetiska frekvensmönster...

2 Kommentarer

  1. Andreas Flyckt

    Hej! Skulle vilja testa mig och min fästmö vill testa sig också. Vilken test är mest omfattande? Kan jag betala båda?

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *