Intoleranstest på hår – hur fungerar det?

Att göra justeringar i dieten kan ge mirakulösa effekter på din kropp och ditt välbefinnande, det är det inget tvivel om. Men det är svårt att anpassa kosten utan någon grund. Ett intoleranstest är en bra start eftersom det visar vilka ämnen du potentiellt kan vara intolerant mot. Men hur pålitligt är intoleranstest och finns det några risker?

I denna artikel ska vi gå igenom följande viktiga avsnitt:

Intoleranstest på hår

Att testa hårstrån blir ett allt vanligare sätt för att hitta överkänsligheter och intoleranser i din kropp. Det finns flera anledningar till att hår används för att testa intolerans. Här är några av fördelarna med att använda vårt intoleranstest på hår:

  • Hår växer hela tiden och lagrar information om din kropp och ditt välmående
  • Inget besök på vårdcentral nödvändigt – klipp av några hårstrån hemma och skicka till vårt labb för analys
  • Metoden är helt noninvasiv – smärtfri, säker och enkel
  • Vårt intoleranstest på hårstrån testar över 750 olika ämnen
  • Svarsresultat till din e-post inom 15 arbetsdagar

Intoleranstest på blodprov går också att göra, men det är en invasiv metod, som oftast uppfattas obehaglig och dyr. Läs mer om skillnaden mellan invasiv och non-invasiv testmetod här.

Hur pålitligt är resultatet?

Test av hår för att upptäcka intolerans och överkänslighet mot vissa ämnen är ett hett debatterat ämne. Det finns forskare som påstår att det inte alls går att få något trovärdigt resultat genom att testa hårstrån. Det finns också forskare som säger motsatsen. Bland näringsterapeuter har metoden använts länge och massor av positiva omdömen finns tillgängliga från människor som använt testet för alla som gör en snabb google-sökning. Forskningen är i dagsläget inte helt enig.

Intoleranstest trovärdighet / pålitligt

Det är alltid en god idé att vara skeptisk kring saker som berör ens kropp och välmående. Det är också bra att lita på sjukvården och söka hjälp när man behöver det, inklusive test för intolerans, överkänslighet eller allergi. Det är dock också viktigt att inse att vetenskaplig forskning tar sin tid, svänger i sina resultat och kan skapa diskussioner som är svåra att tolka för gemene man. Detta är speciellt sant när nya koncept introduceras. Det är en nödvändig och sund process som forskning behöver genomgå för att till slut komma så nära sanningen som möjligt.

Intoleranstest hår recension / omdöme / kundreferenser

På intoleranstest.se har vi fått många positiva omdömen och kundreferenser som vittnat om väsentliga förbättringar i livskvalitet. De flesta finns att läsa på produktsidorna, t.ex. här. Men självklart finns det även de kunder som inte alls känner igen sig i resultaten. Detta kan självklart bero på ett flertal anledningar, men den mest förekommande anledningen är att man förväxlar intolerans med allergi. Läs mer om skillnaden här.

Riskfritt att testa

I teorin är det alltså svårt att idag fastställa om test av hår är ett pålitligt sätt att mäta intolerans rent vetenskapligt. I praktiken är det dock enkelt. Vårt intoleranstest innebär nämligen inte någon som helst risk, förutom att du förlorar ett par hårstrån till vårt labb. Därför kan det vara smidigt att använda vårt intoleranstest för hemmabruk, se resultatet och eventuellt testa att ta bort vissa saker från din diet och se om du märker någon skillnad – det fungerar för väldigt många. Vi rekommenderar alltid att rådfråga läkare om du är det minsta osäker, framför allt om du lider av besvär som påverkar din vardag, sociala umgänge och arbete.

Intoleranstest vårdcentral?

Det är idag endast de med stor övertalningsförmåga som kan genomföra ett intoleranstest på vårdcentral, eller de som har en privat sjukvårdsförsäkring som kan få gjort ett intoleranstest.

Vad innebär icke-invasiv och non-invasiv?

Både icke-invasiv och noninvasiv är medicinska begrepp. Invasiv och icke-invasiv används generellt för att beskriva en sjukdomsspridning eller för ett ingrepp på kroppen. En sjukdom som har invasiv process sprider sig till andra delar av kroppen. Det kan exempelvis vara infektioner eller maligna tumörer.

Ett invasivt ingrepp innebär att man tränger in i kroppen genom antingen kirurgi eller ett kroppshål. Invasiva ingrepp kommer alltid med högre risker för infektioner och annat. Det är därför ett ständigt mål för medicinforskningen att minimera antalet invasiva ingrepp.

Icke-invasiv är motsatsen till invasiv och beskriver alltså antingen en sjukdom som inte sprider sig till andra vävnader eller ett ingrepp som inte kräver att man tränger in i kroppen.

Ordet noninvasiv är i princip samma sak som icke-invasiv, men används primärt för att karaktärisera undersökningar och tester. Noninvasiva tester, som till exempel vårt intoleranstest med hjälp av hår, är ett sådant test (förutom att du då förlorar några hårstrån). Det är ett test som är helt riskfritt. Ingrepp och tester som går att göra icke-invasivt eller noninvasivt är alltid att föredra framför invasiva.

Sammanfattningsvis är noninvasiva tester och undersökningar inte bara enklare och smidigare – de är också något som hela medicinforskningen strävar efter. Enklare och smidigare tester är så klart viktiga faktorer, men det är framför allt säkerheten och den lägre risken som är de verkliga förmånerna.

Fråga mig om kost eller hälsa

kontakt

Funderar du på något kring din hälsa, kost eller om våra test? Ställ din fråga här.

Läs även:

Födoämnesallergi

Födoämnesallergi

Skillnad mellan allergi och intolerans Orden allergi och intolerans används ibland felaktigt som synonymer. I själva verket är de olika saker, men gemensamt är att symtomen ofta är likartade och att kroppen på ett eller annat sätt inte kan hantera ett visst ämne på...

Hårmineralanalysens vara och icke vara

Hårmineralanalysens vara och icke vara

En hårmineralanalys kan utföras i olika syften och på olika platser. Vår hårmineralanalys utförs helt och hållet online hemifrån, men det finns också kliniker i Stockholm och övriga Sverige som utför analyser av hår. Gemensamt för i princip alla dessa analyser och...

Hårmineralanalys och bioresonansterapi

Hårmineralanalys och bioresonansterapi

Hårmineralanalys är till viss del relaterat till begreppet bioresonansterapi (engelska: bioresonance therapy). Bioresonans använder sig av elektromagnetiska vågor och mönster för att upptäcka och rätta till fysiologiska störningar. Elektromagnetiska frekvensmönster...

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *